Kde si zřídit živnost?

Pokud jste se rozhodli, že začnete s podnikáním je nutné si zřídit živnost. Zde je několik možností, jak to udělat: 

1) Na živnostenském úřadě 

Vydat se dá na kterýkoliv živnostenský úřad, bez ohledu na to, kde podnikatel bydlí. Podnikatel musí vyplnit jednotný registrační formulář a předložit potřebné dokumenty, jako jsou například doklady o kvalifikaci nebo praxi, podle druhu živnosti, který si chce podnikatel zřídit. Každý podnikatel také musí uvést sídlo svého podnikání.

Správní poplatek při založení živnosti činí 1 000 Kč. Vyplněním jednotného registračního formuláře se podnikatel automaticky registruje jako OSVČ na Okresní správě sociálního zabezpečení (OSSZ) a na své zdravotní pojišťovně. Jednotným registračním formulářem se zároveň přihlásí podnikatel jako plátce daně z příjmů.

Registrace k dani z příjmů fyzických osob na finančním úřadě je povinná do 15 dnů od zápisu do živnostenského registru.

2) Portál občana

Založení živnosti přes Portál občana je další způsob, jak lze živnost založit. Je to online portál, kde lze komunikovat se státní správou. Ideální je proto mít založenou datovou schránku, aby podnikatel mohl Portál občana začít používat.

Informační systém je intuitivní a snadný na používání, ale vyplňování formulářů nemusí být úplně jednoduchá záležitost. Poplatek za zřízení živnosti lze zaplatit bankovním převodem.

3) U specializované firmy

Nechce se vám trávit čas chozením na úřady nebo vyplňováním formulářů? Chcete celý proces zahájení podnikání vyřídit „na klíč“? Pak je tu pro vás náš specialista na založení živnosti, který vám se vším rád pomůže. Obratem od něj zjistíte také cenu založení živnosti a povinnosti, které vás jako podnikatele budou čekat. Proto se neváhejte obrátit na Profi-kancelář.